Информация за птиците и приключенията предлагани от Дивата Ферма

Източните Родопи са най-добрто място за снимане на грабливи птици в България

Източните Родопи са най-добрто място за снимане на грабливи птици в България. На разстояние едва 15-20 км. по долината на р.Арда се срещат две трети от всички видове грабливи птици, обитаващи Европа. Голяма част от тях попадат в световния червен списък.
През пролетта на 2013 г предстои пускането в експлоатация на ново фотографско укритие в близост до Дивата ферма. То е разположено до ЗМ „Черната скала“ и предлага невероятни възможности за снимане на скален орел, египетски и белоглав лешояди. В района на Маджарово има още две укрития за заснемане на лешоядите по време на хранене. Те се управляват от ПЗЦИР и могат да се наемат както от професионалисти, така и от любители фотографи.
Снимането на грабливи птици от укритие е върховно изживяване. Белоглавите лешояди са огромни, с размах на крилете до 2,6 метра. Човек трудно може да си представи как няколко десетки лешояда се бият за храна, а при нас това се вижда на живо – с просто око, с бинокли или зрителни тръби. Уникално е усещането за напускане на реалността и потапянето в един друг, отдавна забравен свят. Свят, в който природните закони неизменно се случват по естествен начин. От звуците, които издават огромните криле на величествените лешояди, порейки кристално чистия въздух, човек забравя и ума и дума, а когато птиците са повече, трудно можеш да чуеш дори собствените си мисли.

Първото фотографско укритие се намира в района на яз. “Студен кладенец”. От него са направени повечето от снимките, които виждате в нашия сайт, предоставени ни любезно от нашите колеги от ПЗЦИР и Новото тракийско злато. Това е едно от най-успешните укрития за снимане на диви птици в България. От него могат да снимат едновременно до четирима човека. Храната за лешоядите се поставя от 10 до 30 м от абразурите за снимане. Освен белоглав и египетски лешояд, макар и по-рядко, от скривалището могат да се снимат черен лешояд, черна каня, морски орел, царски орел, гарван, сива врана, лисици и в много редки случаи вълци. Укритието разполага и с тоалетна. Може да се ползва и от повече от четири човека, ако се сменят на прозорците за снимане.
Второто укритие за заснемане на лешояди се намира до гр. Маджарово. От него могат да снимат едновременно до двама човека. То е по-подходящо за хващане на птиците в полет, както за панорамни снимки на група от лешояди. Разстоянието от укритието до мършата е 36 м. Необходимо условие за ползването на укритията е в тях да се влиза през тъмната част от денонощието. Освен масивните укрития, се използват и временни укрития за снимане на пчелояди, синя гарга (синявица), черен щъркел, пойни птици и др. видове животни. Ние, съвместно с Природозащитния център, предлагаме водачи за фотографски турове по предварителна заявка.

Районът на Горно Поле предлага едни от най-добрите възможности за велосипедни маршрути.

Районът около Горно Поле предлага едни от най-добрите възможности за велосипедни маршрути в Източните Родопи, които, освен удоволствието от колоезденето, предлагат прекрасни възможности за наблюдение на птици, за посещение на исторически забележителности, за намиране на полускъпоценни камъни, за панорамни гледки на застиналия кратер на вулкана, както и за близки срещи с нашите редки породи аборигенни животни. В района преминава Трансродопският веломаршрут, по който им четири маркирани пътеки с различна степен на трудност. За да минете през всички тях, са ви необходими поне три-четири дни. Можете да наемете водач за всички маршрути, който да ви оборудва с техника и да ви покаже интересни птици.
За посетителите, които отдавна не са се качвали на велосипед, се предлага лесен маршрут за наблюдение на лешояди и други редки видове птици. Маршрутът започва от нашата ферма, минава покрай Природозащитния център (само на 7км от нас по асфалтов път) и завършва до защитена местност “Кован кая”. Тук се срещат 11 вида хищни птици, от общо 22 гнездящи в България, които са изключително атрактивни и лесни за наблюдение. Мястото е любимо място за наблюдение на птици на много български и чужди орнитолози – както професионалисти, така и любители. Освен белоглавия и египетския лешояд, орела змияр, малкия орел, малкия креслив орел, сокола скитник, големия и малък ястреб, обикновения и белоопашатия мишелов и керкенеза, тук могат да се видят и редица редки пойни птици като синия скален дрозд, скалната овесарка, скалната зидарка и много други. Маршрутът е по асфалтов път с оборудвани велосипеди с бинокли и зрителна тръба.
В Дивата ферма предоставяме 5 броя велосипеди под наем. Велосипедния тур за наблюдение на лешояди и други хищни птици до природната забележителност “Кован кая” е с времетраене около 4 часа. Ние работим в тясно сътрудничество със сдружение “Байкария”, „Къща за приключения и книги“, както и други организации, занимаващи се с колоездене, активни спортове, природозащита и др.

Пешеходни турове из района

Почти всеки ден през пролетните и летни месеци нашите гости потеглят на поход сред природата с Ники и неговия достоен заместник – младият фермер Митко, който е започнал своя професионален опит още от крехка 5 годишна възраст. Днес той може да ви разведе из всяко кътче на планината, която познава като петте си пръста, по примера на своя баща. Ники е професионален водач и с него уточняваме целодневните турове на място, според желанието на посетителите. Тези походи могат да се провеждат на територията на целите Източни Родопи. Една от любимите дестинации за най-малките е резервата „Вълчи дол”, където те имат възможност да се докоснат до вълнуващо преживяване – да срещнат стадо от над 500 елени лопатари... Ако искате да наблюдавате лешоядите от близко, по време на хранене, без да сте направили специална заявка за това, можете да посетите ПЗЦИР през почивните дни от седмицата. Обикновено лешоядите се хранят рано сутрин на площадката за подхранване и могат да се наблюдават от укритието за наблюдение на лешояди в близост до ПЗЦИР. Може да си наемете водач, бинокъл и зрителна тръба, да посетите укритието и да научите страхотни истории за живота на лешоядите. Ако имате късмет, картината, която ще ви се разкрие, ще бъде запомняща се.
Най-сигурният начин да видите лешоядите отблизо е да посетите природната забележителност “Кован кая”, където Ники или Митко ще ви покажат къде гнездят белоглавите лешояди. В рамките на около 2 часа ще наблюдавате птиците в скалите, ще се насладите на полета им, ще станете част от магията, наречена Източни Родопи.

Река Арда предлага зашеметяващи възможности за гребане с каяци

Спускането с лодки по река Арда е незабравимо изживяване, което кара много хора да се връщат отново и отново в спокойните й води. Арда е буйна само в моментите, когато пуснат водата от язовира и тогава се събират най-смелите каякари, за да натрупат малко адреналин в кръвта. Може да тръгнете непосредствено след стената на яз. Студен кладенец, по ждрелото на Дяволския мост, където, според преданието, реката са прескачали само най-смелите мъже. След построяването на стената на язовира, водата измива речните наноси и разкрива абразионните котли на реката. В близост до дяволския мост се намира и най-голямото срутище в България, чието каменно поле вдъхва респект у всеки пътешественик.
Днес това място е едно от най-атрактивните в геологично отношение. Вулканичната дейност по златоносната Арда е разбъркала магмени и седиментни скали, а полускъпоценните камъни, наброяващи над 16 вида, се срещат навсякъде по поречието на реката. Бавно, някъде от скалите ще изплуват и сенките на лешоядите, а по брега черните щъркели ще играят риболовния си танц. Минавайки през застиналия кратер на вулкана при Маджарово, човек неминуемо се пренася в минали епохи. Имаш усещането, че времето е спряло преди стотици хиляди години. След като приключението завърши, трудно се намират думи, за да се опише преживяното.
Надуваемите лодки и каяците, които предлагат нашите колеги, са подходящи и за хора без опит в гребането. Туровете с двуместен каяк задължително се провеждат с двама водачи, като обикновено групата се състои от осем човека. Турове с лодка или каяци по реката организират местните водачи Тим Дженкинс и Марин Куртев и са само с предварителна заявка. Ако мечтаете за спокойни води, изумителни природни гледки и над главата ви да се реят лешояди, а вие да имате усещането, че ще дойдат и ще ви грабнат върху крилата си, то приключението с каяци по Арда определено е за вас.

Наблюдение на птици, яздейки коне

ППредлагаме Ви да се насладите на красотата на Източните Родопи върху гърба на някой от нашите 4 ездитни коня. Тази услуга предлагаме през всички месеци на годината. Конете ни са спокойни и подходящи за яздене както от деца, така и от хора, които никога не са се качвали на кон. Все пак не трябва да забравяме, че това е Дивата ферма и тук всичко е по законите на дивата природа. Както кравите, така и конете ни се отглеждат целогодишно свободно в гората и се пазят денонощно сами от вълци и лисици. Но това е друга история ...
Турът с конете минава през едни от най-красивите кътчета на Родопите. Откриват се невероятни панорами от горните ръбове на кратера на вулкана. Маршрутът съчетава наблюдение на редки видове птици, на местни породи животни – каракачанска овца, родопско късорого говедо, българско сиво говедо, единствената на Балканите полиминерална жила от полускъпоценни камъни и посещение на култови места на древните траки – светилището Сивридикме, фурнаджика, скалния релеф и др.